Ga naar content

Laten we beginnen bij de basis. Oftewel welke keukenmessen zijn er en waar gebruik je ze voor? Wanneer je aan een professionele kok denkt, denk je hoogstwaarschijnlijk een een hele uitgebreide messenset, maar dit is lang niet altijd nodig. Met een kleine selectie allround messen voor in de keuken kan je al erg goed uit de voeten komen bij het bereiden van je favoriete gerecht. Hieronder leg ik kort uit welke type messen er zijn en waar je ze voor gebruikt. Aan het eind van het artikel help ik je met het kiezen van de juiste messenset voor jouw situatie. Niet iedereen heeft namelijk een messenset nodig van 10 verschillende keukenmessen.

 

Over welke Keukenmessen gaan we het hebben in dit artikel?

 

Japanse Keukenmessen / Japanse koksmessen

  • Nakiri mes / Groentemes
  • Santokumes
  • Yanigaba / Sashimimes / Sushimes

Soorten keukenmessen

  • Fileermes
  • Koksmessen
  • Broodmes
  • Steakmes
  • Tomatenmes
  • Uitbeenmes
  • Universeelmes
  • Vleesmes

Nakiri mes / Groentemes

De Japanse Nakiri messen worden over het algemeen gebruikt om groenten te snijden. Dat betekend overigens niet dat dit de enige messen zijn waar je groenten mee kan snijden. Nakiri messen staan bekend om de stompe punt waardoor sommige mensen dit type mes nog wel eens verwarren met een hakmes. Maar niets is minder waar, het laatste wat je moet doen met een Japans Nakiri groentemes is hakken! Japans keukenmessen zijn dun geslepen, dit maakt ze extreem scherp maar uiteraard ook iets kwetsbaarder. Zorg dus dat je met je Nakiri groentemes alleen netjes snijd. Dat betekend overigens niet dat je geen harde groente kunt snijden, sterker nog, deze messen zijn gemaakt om veel druk uit te kunnen oefenen, bijvoorbeeld op harde groente als zoete aardappel. 

Japanse Santokumes

Santoku messen zijn wereldwijd bekend maar kennen hun oorsprong toch echt in Japan. Er gaan veel geruchten rond de naam Santoku en wat deze precies betekend. Waar iedereen het wel over eens is, is dat het te maken heeft met het getal drie! Al met al komt het er op neer dat deze Japanse Santoku messen zeer allround te gebruiken zijn in de keuken. 

De één denk namelijk dat deze messen hun naam te danken hebben aan de volgende drie skills, snijden, pletten en scheppen. Een ander zegt dat de messen zijn gemaakt voor het snijden van de drie soorten voedingsmiddelen, namelijk, vlees, vis en groenten. Weer een ander zegt dat het gaat om snij technieken, zo kan je met een Santoku mes gemakkelijk dobbelsteentjes snijden, maar ook kan je plakjes snijden en fijnsnijden. 

Één ding is zeker, dit mes is heel allround, anders onstonden er niet zo veel discussies rond de toepassing. Dus ga jij keukenmessen kopen of een messenset samenstellen? Dan kan een Japanse Santoku mes zeker niet ontbreken in je set. 

Yanigaba / Sashimimes / Sushimes

Sashimimessen staan ook wel bekend als sushi messen. En dit is niet zonder reden, je kan er namelijk geweldig dunne plakjes vis mee snijden, iets wat uiteraard niet kan ontbreken in een lekker portie sushi of een lekker sushi bowl. 

Dat neemt niet weg dat je met een Yanigaba heel goed dunne plakken vlees kunt snijden. Eet jij niet graag sushi en trancheer jij je vlees eigenlijk ook nooit. Dan is dit misschien een mes wat je niet nodig hebt in je nieuwe messenset. Wil je toch heel graag een Yanigaba, zoals je hiernaast ziet, kan je er uiteraard ook gewoon andere producten goed mee snijden. 

 

Soorten keukenmessen

Nu we alle typische Japanse keukenmessen hebben gehad, kunnen we gaan kijken naar de wat meer traditionele keukenmessen. Hieronder bespreken we ze verder.

 

Fileermessen

Een fileermes, lang niet iedereen heeft hem wel eens gebruikt. Je gebruikt een fileermes over het algemeen, zoals de naam het al zegt, voor het fileren van vis. Door het flexibele lemmet kan je dicht langs de huid van de vis of langs de graten snijden. Bij Samura vind je uiteraard ook verschillende Japanse fileermessen, want zoals wel bekend is wordt er in Japan een hele hoop verse vis gegeten. 

Koksmessen

Daar zijn we dan, de bekendste keukenmessen zijn uiteraard de koksmessen. Maar wat is een koksmes nu precies en wat zijn de verschillen tussen een damascus koksmes, japanse kokmessen, professionele koksmessen en universele koksmessen? In de basis niks, uiteraard zit er soms wat verschil in het materiaal, maar in de basis hebben al deze type koksmessen hetzelfde gebruiksdoel. 

Zoals velen wel weten is een damascus koksmes gemaakt van gevouwen staal, dit is iets wat je veel terug ziet in Japanse koksmessen. Verder zijn professionele keukenmessen vaak voorzien van iets luxere materialen en is het voordeel van een koksmes dat het sowieso al een erg allround mes is, oftewel een universeel koksmes. 

Een koksmes heb je vervolgens weer in verschillende maten, van grote koksmessen die je vaak in professionele keuken ziet tot hele compacte koksmessen die je vaker bij een thuis keuken ziet. 

Broodmessen

Een broodmes, eigenlijk heeft iedereen er wel één nodig. Als je een lekker ontbijtje maakt met afbakbrood uit de oven. Of om je stokbrood te snijden op een gezellige avond met vrienden. Met een goed broodmes snij je gemakkelijk en snel je brood in mooie gelijkmatige plakken. 

 

Steakmes

Hier bij Samura zeggen wij vaak, een goed stuk vlees, smaakt beter als je het snijd met een goed steakmes. Gek genoeg worden er in restaurants vaak gekartelde messen aangeboden bij een heerlijke steak. Hierdoor is de verwachting soms dat een goed steakmes gekarteld moet zijn. Maar niks is minder waar, een glad mes snijd beter door het vlees en zorg dat je stukje vlees extra mals blijft. De reden dat veel restaurants kiezen voor een gekarteld mes, is omdat een gekarteld mes vaak langer scherp blijft. Tevens heerst er ook vaak een stukje ontwetendheid bij de restaurant eigenaar over de juiste messen aan tafel. 

Schaf dus een glad steakmes aan om jou stuk vlees nog lekker te laten smaken. Zorg ook dat je dit mes regelmatig slijpt zodat je eigenlijk geen druk hoeft uit te oefenen tijdens het snijden. Het mes moet het werk doen. 

 

Tomatenmes

Een tomatenmes, misschien wel het meest onderschatte mes. Ten eerste snijd je door de kartels heel gemakkelijk een tomaat. Maar door de kartels is het ook net een klein broodmes. Zo snij je met dit mesje gemakkelijk broodjes uit de oven of andere groenten met een gladde schil. 

Een tomatenmes is vaak een mes wat veel mensen missen in hun uitrusting keukenmessen. Wij zouden zeggen, probeer het eens met een tomatenmesje in plaats van met een schilmesje en je zal nooit meer anders willen. 

 

Uitbeenmes

Ook het uitbeenmes is een wat minder populair mes in de hobbykeuken. Voornamelijk omdat het een erg specifiek gebruiksdoeleind heeft. Een uitbeenmes is gemaakt om vlees gemakkelijk van botten te snijden. Maar ook kan je er goed mee onthuiden, verwijderen van pezen. Dit blijven toch taken die een gemiddelde thuis of hobbykok niet erg vaak doen. Dat neemt niet weg dat het een erg belangrijk mes is binnen de professionele keuken. 

Zelf een set aan het samenstellen, overweeg dan goed of jij de bovenstaande taken wel eens doet en of je een uitbeenmes echt nodig hebt. Uiteindelijk draait een goede messenset om functionaliteit en wat jij nodig hebt als gebruiker. 

Universeelmes

Een universeelmes lijkt qua uiterlijk ongelooflijk op een koksmes of een santokumes. Toch zit er een klein verschil in, universele keukemessen zijn vaak net iets korter dan een gemiddeld koksmes. Toch lijkt het universeelmes ook qua gebruik er op de boven genoemde messen. Hij is van alle markten thuis, toch gebruik je een universeelmesje vaak voor de iets kleinere producten en het fijnere snijwerk. 

Vleesmes

Een vleesmes is gemaakt om stukken vlees te versnijden. Het lange lemmet zorgt ervoor dat je gemakkelijk door grote of dikke stukken vlees heen snijd in één lange haal. Door het lange lemmet van het vleesmes blijft de structuur van je vlees erg goed en krijg je hele mooie egale plakken. Een goed vleesmes is een hele mooie toevoeging op een goede keukemessenset. Mocht je hem toch echt niet willen, dan kan je ook nog een lang koksmes gebruiken, al werkt dit uiteraard altijd net iets minder fijn dan een echt vleesmes

Conclusie: Welke Keukenmessen moet je kopen? 

Uiteraard blijft het antwoord op deze vraag persoonsafhankelijk, maar hierbij een korte samenvatting van de messen die een mooie nieuwe messenset vormen. De belangrijkste twee messen waar je eigenlijk niet zonder kunt zijn een goed koksmes en een Santokumes. Hier kan je de rest van je messen omheen kiezen. Eet je vaak vis en bereid je dit dan ook helemaal zelf? Dan kan je een mooi fileermes toevoegen aan je messenset. Hou je daarentegen heel erg van een goed stuk vlees, dan kan een goed vleesmes en een set mooie steakmessen een mooie toevoeging vormen. 

Een hele mooi extra voor elke messenset zijn een broodmes en een mooi tomatenmes. 

Kijk verder goed naar de verschillende maten van je messen. Heb je al een Santoku in een gemiddelde maat, koop dan bijvoorbeeld een wat groter koksmes en vul het aan met een wat kleiner universeelmes. 

Zo krijg je een mooie collectie die erg breed inzetbaar is. Je hoeft dus zeker geen messenset van 10 verschillende type aan te schaffen. Met een mes of 4 a 5 kan je al ongelooflijk veel. En je kan je collectie uiteraard altijd in een later stadium verder uitbreiden. 

Toch nog moeite met het samenstellen van een messenset, wij hebben al een heel aantal messensets voor je samengesteld die je zo kunt bekijken en met een paar drukken op de knop kunt bestellen.